Köptips På Bra Aktier – Bästa köptipsen för aktier

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Investera smartare och öka dina chanser till bättre avkastning. Här hittar du de bästa köptipsen för aktier – komplett med en topplista på bra svenska aktier samt råd och information om sådant som är bra att tänka på när du handlar på börsen.

Aktiehandel kan vara ett utmärkt alternativ för dig som vill spara långsiktigt, som är beredd att ta lite högre risker och som vill vara mer aktiv i dina placeringar än vad som krävs vid sparande i fonder. Men vilka aktier ska man handla och varför? Hur ska man tänka kring allokering av portföljen och när är egentligen bästa tiden att investera på börsen?

Allt det och lite till går Bästa aktierna igenom i denna guide med bra köptips för börsen. För att kicka igång inspirationen börjar vi med en topplista över populära svenska respektive utländska aktier.  Måhända hittar du något bolag som fångar ditt intresse?

Populära svenska storbolag – 10 bra aktier

Nedan listas tio populära svenska storbolag vars aktier återfinns i många svenska sparares portföljer. Listan är skapad med data från Avanza, hos vilka du kan läsa mer om varje aktie genom att klicka på länken för respektive bolag.

Aktie Utv i % 5 år
Investor B 160,91
Volvo B 93,33
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B 109,83
Kinnevik B 43,02
Volvo Car B
Evolution 2371,68
Latour B 322,15
Castellum 95,51
Investor A 176,02

Källa: Avanza 211226. Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Köp av aktier och fonder är förenat med risker – du kan förlora hela eller delar av din investering. 

Populära utländska storbolag – 10 bra aktier

Sveriges bästa utbud av utländska aktier hittar du hos Nordnet. Följande tio är välkända globala bolag vars aktier är populära hos såväl svenska om utländska investerare. Flera av aktierna på denna lista är så kallade utdelningsaristokrater – det vill säga bolag som under många år haft en obruten trend av att både ge utdelning och att höja den.

Aktie Utv i % 5 år
Tesla Inc 2400,7
Microsoft Corp 429,24
Spotify Technolgy SA
Alphabet A 2673,74
Apple Inc 505,15
Amazon.com Inc 349,83
NVIDIA CORP 979,78
Intel Corp 38,79
Moderna Inc
Coca Cola Inc 39,95

Källa: Nordnet 211226. Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Köp av aktier och fonder är förenat med risker – du kan förlora hela eller delar av din investering. 

Bästa köptipsen för aktier – hur, vad och när ska man handla?

Bra köptips för börsen inkluderar såväl tips på bra bolag, som när den mest optimala tiden att handla är samt hur man kan handla – det vill säga med vilken typ av konto och i enlighet med en viss strategi. Vill man göra det enkelt för sig går det snabbt att skapa ett konto hos en mäklare och handla aktier i ett par bolag man känner till – utan någon vidare plan eller ett tydligt mål. Ju mer du förbereder dig och planerar dina investeringar, desto bättre blir dock dina förutsättningar och chanser att lyckas.

Tydliggörande av mål och investeringshorisont – det vill säga hur länge du planerar att spara – är ett utmärkt första steg att börja med. Dessa kan sammanställas i en investeringsplan eller en sparstrategi, vilken inte alls behöver göras så krånglig som det först kan låta.

Köptips 1: Skapa en individuell investeringsplan

En investeringsplan kan liknas vid en karta och kompass, eller en uppsättning regler, efter vilka du kan navigera dig fram genom ditt aktiesparande. Med en tydlig plan över varför du ska spara, till vad, på vilket sätt och hur länge, blir det mycket lättare att behålla rätt kurs under lång tid. Att ha ögonen på målet samt att våga ha is i magen (eller agera om fog finns) även vid tillfällig instabilitet på börsen.

Beroende på hur pass mycket eller lite erfarenhet du har av börshandel sedan tidigare, kan din plan göras mer eller mindre komplex. En bra grundplan bör inkludera följande:

  • Tidshorisont: Hur länge ska jag spara? (För aktiehandel rekommenderas generellt en längre sparhorisont på minst fem år)
  • Mål: Vad sparar jag till? Exempelvis pensionen, insats till bostad eller körkort åt barnen
  • Exponering: Vilka marknader – såväl geografiska som branschmässiga – vill jag investera i? Hur optimerar jag min riskspridning?
  • Frekvens: Större engångsinsättning eller regelbundet månadssparande?
  • Köp- och säljkriterier: Vad är en köpvärd aktie för mig och i vilka lägen bör jag sälja?
  • Handelsplats: Vilken aktör vill jag handla genom – min storbank eller en nätmäklare som Avanza eller Nordnet?

Ovanstående ger dig en god grundläggande struktur för ditt sparande. Ingenting är givetvis hugget i sten – du kan alltid anpassa och ändra din planering vart eftersom tiden går, marknaden förändras och du själv blir mer erfaren – men någon form av strategi är alltid bra att ha.

Köptips 2: Bestäm vilka tillgångar du ska satsa på

För många är val av aktier det allra svåraste med att komma igång. Vilka bolag ska man satsa på och varför? Utbudet är enormt och det kan kännas nästintill omöjligt att veta i vilken ände man ska börja leta – inte minst om man är nybörjare.

Viktigt är att få till en bra riskspridning samt att endast köpa in dig i bolag som du förstår dig på. Företag vars verksamhet och resultat du kan följa och vars affärsidé du tror på. Som svensk är det generellt lättast att börja med svenska aktier eftersom bolagsinformation och nyckeltal på svenska är enklare att såväl hitta som förstå.

Vidare finns olika typer av aktier samt aktier med olika geografisk exponering och inrikting. Aktier kan exempelvis vara cykliska eller icke-cykliska, där cykliska aktier är konjunkturkänsliga och icke-cykliska aktier är relativt okänsliga för konjunkturförändringar. En välbalanserad aktieportfölj bör ha en mix av bägge.

Man brukar också skilja på värdeaktier och tillväxtaktier. Värdeaktier är som regel stora, mogna bolag för vilka marknaden har låga vinstförhoppningar. De är stabila, men inga tillväxtraketer. Exempel på svenska värdeaktier är bland andra Ericsson B, Volvo B, Telia och Stora Enso.

Tips: Läs mer om värdeaktier hos Samuelssons Rapport.

Tillväxtaktier är motsatsen till värdeaktier – det vill säga yngre, mindre stabila bolag som har en bättre tillväxt än genomsnittet på börsen. Dessa aktier är mer riskfyllda än värdeaktier, men kan också ge bättre utdelning. Bolag som NOTE, Swedish Orphan Biovitrum och HMS Networks är exempel på svenska värdeaktier.

Sammantaget kan sägas att du bör köpa aktier som matchar din riskaptit och som tillsammans ger dig en god diversifiering. Viktigt är att inte lägga alla ägg i samma korg utan köpa aktier i olika typer av bolag, olika sektorer och med olika geografisk exponering.

Bra köptips för nybörjare är att satsa på aktier i investmentbolag som Investor, Latour eller Kinnevik. Detta eftersom investmentbolag genom en enskild aktie ger indirekt exponering mot alla de underliggande tillgångar bolaget självt äger aktier i. Du får en automatisk diversifiering och sänker på vis risken i din portfölj.

  • Köp  aktier i bolag du förstår dig på och känner till
  • Sprid riskerna inom olika sektorer och på olika geografiska marknader
  • Undvik att ha såväl för få som för många aktier – 10-15 olika brukar vara lagom
  • Historisk avkastning ger en indikation om vad du kan förvänta dig – men kom ihåg att det aldrig är någon garanti för framtida avkastning

Köptips 3: Spara regelbundet

När kan man köpa aktier och vilka är bästa tiderna att göra investeringar på börsen? Aktiehandel är möjligt under börsens öppettider – det vill säga kontorstider under vardagar. Observera att dessa kan vara olika tider på dygnet om du handlar utländska aktier på marknader i andra tidszoner.

Är du en van investerare kan du genom analyser och prognoser försöka tajma marknaden med köp på botten och sälj på toppen. Detta är emellertid svårt och kräver generellt både erfarenhet och tid. Som nybörjare är det istället bättre att handla regelbundet genom automatiskt månadssparande. På så vis sprids dina aktieköp jämnt över både nedgångar och uppgångar på börsen.

Hos Avanza och Nordnet kan du föra över pengar till ditt handelskonto med autogiro, men själva aktieköpen går till skillnad från fonder inte att ställa in på automatisk orderläggning. Istället måste du logga in och genomföra varje köp manuellt.

Sammanfattning – Bra köptips för börsen

Ovan var en kort guide med tips om grundläggande saker som är bra att tänka på när du ska komma igång med aktiehandel. Förutom listorna med bra svenska och utländska aktier (och danska aktier) har vi undvikit konkreta köptips för enskilda aktier. Detta eftersom börsen är en marknad i ständig rörelse, på vilken olika aktier kan gå olika bra i olika perioder.

Köptipsen i denna guide är istället inriktade på hur du kommer igång med aktiehandel och vad som kan vara bra att tänka på.

Vill du ha fler köptips för aktier och lära dig mer om börsen och investeringar i allmänhet? Besök gärna vår systersajt Samuelssons Rapport, på vilken du hittar mängder av matnyttiga artiklar och informativa guider om ämnet.