Danska Aktier – Bästa aktierna och Bra aktier från Danmark

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Danmark har ett välmående näringsliv och är världsledande inom flera sektorer som läkemedel, energi och transport. Här hittar du inspiration för aktiehandel på den danska marknaden och får tips om hur du hittar de bästa danska aktierna just nu.

Danmark är precis som Sverige ett exportdrivet land för vilket utrikeshandel har avgörande betydelse för landets ekonomi. Mest export sker till Tyskland, USA och Sverige. Sin blygsamma storlek till trots är Danmark också ett av världens rikaste länder sett till BNP per invånare, tillika en framstående aktör inom flera branscher och sektorer på den globala marknaden.

Landets blomstrande näringsliv gör att det finns gott om intressanta investeringsmöjligheter att spana in. Nedan listar Bästa aktierna populära danska aktier som står till buds hos Sveriges största nätmäklare Avanza och Nordnet. Vi lyfter också fram landets främsta marknader samt ger tips om hur och var du bäst investerar i bra aktier från Danmark.

Danska aktier hos Avanza

Aktie Antal ägare
Novo Nordisk B 12 982
Vestas Wind Systems 10 728
Danske Bank 6 454
STENOCARE 2 896
Ørsted 2 669
Dancann Pharma 2 227
ChemoMetec 1 766
Brdr. A & O Johansen pref 1 512
Curasight 1 340
Carlsberg B 1 324
Cemat 1 154
Pandora 1 064
Cessatech 992
A.P Møller – Mærsk B 931
Tryg 688

Källa: Avanza. Senast uppdaterad 220316.

Totalt finns i dagsläget 188 danska aktier tillgängliga för handel hos Avanza. Utbudet innehåller såväl aktier på Köpenhamnsbörsens Large- och Mid Cap-listor, som Small Cap och First North. Länkarna i tabellen tar dig direkt till respektive akties informationssida hos Avanza, på vilka du bland annat kan se historisk avkastning samt olika nyckeltal.

Danska aktier hos Nordnet

Aktie
Omsättning i MDKK
Danske Bank A/S 176
Royal UNIBREW A/S 74
Jyske Bank A/S 74
Chr. Hansen Holding 68
Bavarian Nordic 66
Netcompany Group 63
Boozt AB 17
Matas A/S 8,9
HusCompagniet 5,8
Orphazyme A/S 1,5
Green Hydrogen Systems 1,1
TCM Group 0,5
Penneo A/S 0,4
Vestjysk Bank 0,4
BioPorto 0,3

Källa: Nordnet. Senast uppdaterad 220316. 

Nordnets utbud av danska aktier är snarlikt det du hittar hos Avanza. Per dags datum har Nordnet totalt 189 danska aktier tillgängliga för handel. Även här är det en blandning av bolag listade på Copenhagen Large Cap, Mid Cap, Small Cap samt Köpenhamn First North.

Världsledande inom transport, energi och medicin

Danskt näringsliv förknippas av många med varumärken inom design, media och livsmedelsproduktion – till exempel Bang & Olufsen, Carlsberg Bryggeri, Tulip och Lego.  I många svenska hem finns också möbler och inredningsdetaljer av dansk design – och såväl kött som mejeriprodukter av danskt ursprung är vanliga. Trots att dessa marknader utan tvekan är stora i Danmark – och att Danmark är stora på dem internationellt sett – finns det emellertid andra sektorer där man ligger än mer i täten.

Framförallt rör det sig om branscherna transport, läkemedel och energi – inom vilka följande danska företag faktiskt dominerar den globala marknaden:

  • Novo Nordisk: Läkemedelsföretag som är världsledande inom framställning av insulin, tillika störst i Norden mätt i börsvärde.
  • A.P Møller – Mærsk: Världens största rederi inom container shipping.
  • Vestas Wind Systems: Ett av världens ledande bolag inom vindkraft på land.
  • Ørsted: Världsledande inom vindkraft ute till havs.

Aktier i ovanstående bolag finns att köpa hos både Avanza och Nordnet. Det är alltid viktigt att hålla sig ajour med utvecklingen i ett företag samt att analysera ekonomin och göra en bedömning av utsikterna framgent, men generellt kan sägas att dessa är stora, stabila bolag vars aktier oftast kan betraktas som köpvärda.

Är du nybörjare på aktier, eller inte särskilt insatt i den danska marknaden, är stora företag som Novo Nordisk, A.P Møller – Mærsk, Vestas och Ørsted som regel bra investeringar att börja med. Liksom vid köp av svenska aktier bör förhoppningsbolag och känsliga start ups som inte går med vinst undvikas.

Varför investera i danska aktier?

Diversifiering med aktier listade på andra marknader än den svenska är alltid bra för att öka exponeringen och sprida risken i din portfölj. I Danmark finns som redan nämnts många mycket framgångsrika bolag att investera i på en marknad som är välmående och högt ansedd på den internationella arenan.

Vidare kan danska aktier liksom övriga nordiska värdepapper vara en bra början om du vill utöka din portfölj med utländska tillgångar, men ändå hålla dig hyfsat nära Sverige. Danska bolag är lätta att hitta information om och många av dem är välkända för oss svenskar.

Var hittar jag bra danska aktier?

Både Avanza och Nordnet har gott om danska aktier att investera i. Även de svenska storbankerna har utbud av danska aktier, om du föredrar att handla via din vanliga bank. Störst utbud och lägst avgifter får du emellertid hos Avanza och Nordnet.

Vilka som är de bästa danska aktierna varierar förstås utifrån rådande marknadsklimat, tillgång och efterfrågan, lönsamhet och marknadens efterfrågan. Relaterad läsning. Flygbolagsaktier.

Vill du investera i bra aktier från Danmark är det bra att börja med stora, stabila bolag som är populära på marknaden och som går med vinst. Många ägare och bra historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, men det ger likväl en värdefull indikation på hur det går för bolaget och vad du kan förvänta dig framledes.

Danska index och fonder

Köpenhamnsbörsen har ett fyrtiotal olika index, av vilka OMXC25 omfattar de 25 största publika aktiebolagen. Önskar du exponera dig mot den danska marknaden men inte är intresserad av aktier finns flera bra fonder att välja bland – till exempel Nordnet Indeksfond Danmark och Danske Invest Denmark A.

Läs mer

Vill du läsa mer om bra aktier från Danmark och hur du hittar de bästa danska aktierna hittar du bra information på Samuelssons Rapport.