Bästa högriskaktierna – 15 riktigt bra aktier med hög risk 2024

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Om du vill hitta börsens bästa högriskaktier är det troligtvis för att du vill maximera din avkastning på din investering. Hög risk innebär stor volatilitet, men för att hitta de bästa aktierna med hög risk måste vi även ställa krav på kvalitet.

Här är mina tips på hur du gör för att hitta de bästa aktierna med hög risk utan att gå på en nit.

Bästa högriskaktier 2022

Aktie Utveckling 1 år
Media and Games 287%
Swedencare 212%
Mips 196%
Plejd 190%
EQT 179%
Byggmästare AJ Ahlström 131%
Samhällsbyggnadsbolag B 122%
Evolution 116%
Fortnox 112%
Trianon 105%
Infracom 105%
Nyfosa 102%
Genova Property 96%
FluoGuide 75%
Better Collective 73%

Hur valde jag aktierna? Jag tillämpade bland annat följande kriterier:

  • Bruttomarginal på minst 50 procent – visar att det finns utrymme för vinstmarginal en vacker dag
  • Skuldsättning max 2 gånger det egna kapitalet – hög risk ska inte vara obegränsad risk
  • Minst 15% omsättningstillväxt varje år de senaste 3 åren – viss historik som bekräftar att idén fungerar

OBS – detta ska inte ses som investeringsråd utan bara som tips som du själv kan undersöka närmare. Gör alltid din egen bedömning innan du investerar!

Vad är högriskaktier?

Att köpa aktier är alltid förenat med en viss risk, men vissa aktieköp är mer riskfyllda än andra.

Vilka aktier är det då som kallas för högriskaktier?

Det finns ingen allmän definition, men när de diskuteras i media, på finanstwitter och på bloggar är det tydligt att det handlar om tillväxtaktier i de flesta fall.

Ibland får de det föga charmiga epitetet ”chans” och kallas då för chansaktier. I värsta fall kallas de för en ren lottsedel.

i aktiernas värld brukar risk generellt sett likställas med volatilitet. Eller översatt till vanlig svenska: Ju mer priset på en aktie svänger desto större risk.

En ganska neutral definition av högriskaktier blir alltså aktier där volatiliteten är hög eller förväntas bli hög.

Vilka aktier har hög risk?

Följdfrågan är – vilka aktier är det som är så volatila att de kan anses vara högriskaktier? Generellt sett tillhör de en eller flera av följande kategorier:

  • Mycket små eller nyligen noterade bolag
  • Aktier som är extremt nischade, exempelvis inom biotech
  • Tillväxtbolag som ännu inte går med vinst

Jag håller inte med om liknelsen av högriskaktier som rena lottsedlar. Givetvis finns det många sådana bolag, men den typen av investeringar är kort och gott dåliga.

Gör du din research innan du köper aktier kommer denna typ av chansaktier aldrig att finnas med på din inköpslista. Bakgrundscheck och kvalitetstänk är ett absolut måste om du ska skapa en lista med bästa högriskaktier att investera i.

Varför köpa högriskaktier?

Givet att du gör ditt jobb och sorterar agnarna från vetet ger högriskaktier en chans till en betydligt högre avkastning jämfört med om du exempelvis köper largecap-aktier eller helt enkelt sparar i indexfonder.

Den högre risken ger möjlighet till en bättre avkastning. Det är dock viktigt att poängtera att du behöver en längre sparhorisont för att du ska kunna räkna hem denna vinst i aktier med hög eller mycket hög risk.

Volatiliteten och risken gör att aktiekursen kan svänga mycket från ett år till ett annat – eller till och med från en dag till en annan. Var beredd på att en enskild dålig rapport kan göra så att kursen faller 50 procent eller mer.

Med det sagt – det går inte att säga att det vare sig är bra eller dåligt i sig att köpa högriskaktier. Samma sak gäller som för alla andra aktier – du ska bara köpa de du tror är bäst.

Om du väljer att ta den högre risken som förknippas med denna typ av investeringar måste du ändå göra din hemläxa. Bara för att risken är hög är det inte en bra investering.

Hur vet man vilka som är de bästa högriskaktierna?

Risk i sig är aldrig ensamt ett bra mått på kvalitet. Vill du ha låg risk gör du inget alls med pengarna. Vill du ha hög risk deltar du i ett lotteri.

Ska du tjäna pengar på att ta hög risk måste du göra lite research för att hitta de bästa högriskaktierna.

Hur? Vilka är börsens bästa högriskaktier egentligen?

Egentligen gäller samma sak som för andra aktieköp. Det gäller att hitta bolag som uppvisar någon form av kvalitet och styrka. Först och främst måste verksamheten kunna tjäna pengar. Till en början visar sig det i form av ökad omsättning. På lång sikt ska det finnas förutsättningar att denna kan omvandlas till vinst också.

I det unga eller nystartade bolaget finns det givetvis ingen lång historik och då är det svårt att bedöma möjligheten till omsättning och vinst. Du får titta på affärsidén. Är den skalbar?

Finns det någon ”vallgrav”? Det vill säga – finns det något som hindrar andra aktörer på marknaden att ta marknadsandelar och lägga krokben för expansionen?

Med högriskaktier finns även anledning att undersöka vad ledningen gör, hur de tänker och hur de förklarar att framstegsresan ska gå till. Detta är bra att göra med alla aktier, men i småbolag så blir denna aspekt desto viktigare eftersom det finns brist på kvantifierbara mätdata i form av nyckeltal och aktiehistorik.

Flera stängda dörrar som kan liknas med ovissheten inför ett köp av högriskaktier
Att köpa högriskaktier kan liknas vid att stå inför flera oöppnade dörrar. Den korta historiken gör att du inte riktigt vet vad som är på andra sidan. Därför är det viktigare än någonsin att sprida på riskerna. Skapa en portfölj och köp minst 10 – 12 olika aktier.

Vanliga frågor och svar om bra aktier med hög risk

Vilka är de bästa högriskaktierna 2022?

De bästa högriskaktierna är sådana som dels har en stor potential till tillväxt under de närmsta åren, dels uppfyller ett antal kvalitetskriterier som du själv måste ställa. Se även min lista högst upp med bra aktier på denna sida.

Vem ska köpa aktier med hög risk?

Om du har en riktigt lång sparhorisont kan du unna dig att investera i aktier med hög risk. Då riskerar du inte att drabbas av tillfälliga svängningar i aktiepriset.

Är det alltid bra att investera i högriskaktier?

Nej. Om du tror att du kommer att behöva pengarna och vilja sälja aktierna inom fem år är det knappast en bra idé att investera i högriskaktier.

Hur vet jag att det är hög risk i en aktie?

Om priset är mycket volatilt visar det att risken är hög. Mycket små bolag som ännu inte går med vinst brukar likställas med högriskaktier.

 

Du kanske även gillar denna artikeln: Billiga aktier med potential.