Bästa teknikaktierna 2024 – Teknologiaktier (Bra Techbolag & Teknikaktier)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Teknikbolag har tack vare digitaliseringens snabba framfart varit de senaste årens största vinnare på börsen, med imponerande tillväxt och riktigt bra resultat. Men hur hittar man de bästa teknikaktierna att investera i? Och vad är bra att tänka på vid köp av teknikaktier? Bästa aktierna.se guidar dig rätt. 

Teknikaktier är aktier i bolag som är inriktade på ny, modern teknik. Många av de mest framgångsrika teknikbolagen just nu är verksamma inom IT-sektorn, men även företag inom exempelvis bioteknik, miljöteknik och energiteknik räknas in i kategorin teknikaktier.

Den snabba tillväxten är lockande i denna typ av företag, och teknikaktier klassas förutom som branschaktier också som tillväxtaktier. Valmöjligheterna för den som önskar investera är många – det finns såväl små, onoterade start ups verksamma inom ny teknik, som stora multinationella bolag listade på världens största börser.

Flera av världens just nu största bolag alla kategorier – som Apple Inc, Microsoft Corp och Facebook Inc – är samtliga techbolag inom tekniksektorn.

Givet de senaste årens stora framgångar för teknikbolag kan denna typ av aktier förstås vara attraktiva att inkludera i sin portfölj. Det finns förvisso inga garantier för att den framtida avkastningen blir lika bra som den historiska, men då samhällets törst efter innovativa tekniska lösningar inte ser ut att minska ser utsikterna trots allt lovande ut.

 

Är du intresserad av att köpa aktier i teknikbolag finner du allt du behöver veta inför en investering här nedan – såväl grundläggande information om vad teknikaktier är och vilka sektorer som räknas in, som vilka för- respektive nackdelar som finns och vad som är bra att tänka på.

Först ut – en lista på några av de mest populära teknikaktierna bland svenska sparare just nu.

25 populära teknikaktier och techbolag hos Avanza

Följande 25 teknikaktier är några av de med flest ägare hos Avanza just nu. Klickar du på länkarna kan du läsa mer om respektive techbolag på Avanzas analyssidor.

 1. Apple Inc
 2. Sinch
 3. Facebook Inc
 4. NVIDIA Corp
 5. Evolution Gaming Group
 6. NIBE Industrier
 7. Fortnox
 8. Embracer Group
 9. Microsoft Corp
 10. Stillfront Group
 11. Cellavision
 12. Paradox Interactive
 13. Biotage
 14. Alphabet (Google)
 15. Adobe Inc
 16. Twitter Inc
 17. Baidu Inc
 18. Take-Two Interactive Software Inc
 19. Sony Corp
 20. International Business Machines (IBM)
 21. Hexagon B
 22. Mycronic
 23. SolTech Energy Sweden
 24. Dustin Group
 25. Intel Corp

Ovanstående lista med techbolag är inga investeringsråd. Du bör alltid välja dina investeringar utifrån egna analyser. Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Aktier kan både öka och minska i värde, varför en investering alltid innebär en risk. 

Basfakta: Vad är teknikaktier?

Teknikaktier är en bred kategori inom vilken flera olika sektorer ryms. En gemensam nämnare för de alla är dock att det rör sig om bolag med någon form av inriktning mot ny teknik.

Exempel på sektorer eller branschområden som faller inom ramarna för teknikaktier är:

 • All form av IT – exempelvis datateknik, programmering och utveckling av mjukvara
 • Telefoni
 • Miljöteknik
 • Bioteknik – såsom medicinsk teknik och labbteknik
 • Industriteknik
 • E-handel

I takt med att efterfrågan på ny teknik har skjutit i höjden under framförallt det senaste decenniet och hela tiden fortsätter att öka, har antalet bolag verksamma inom teknik också ökat markant. Det finns såväl stora, etablerade och mycket framgångsrika bolag som små, nystartade företag precis i början av sin bolagsresa.

Som inledningsvis nämndes klassas också alla teknikaktier som tillväxtaktier. Detta då bolag inriktade på teknik har haft en enorm ekonomisk tillväxt de senaste åren och fortsätter att ha det även nu. Definitionen av tillväxtaktier är alltså aktier som växer betydligt mer och snabbare än övriga aktier på börsen.

Lästips: Bästa tillväxtaktierna

Teknikaktier inom it
Några av de bästa teknikaktierna är bolag inriktade på sociala medier

Varför ska man investera i teknikaktier?

Det som främst lockar med teknikaktier är förstås den mycket gynnsamma tillväxten. Såväl små som stora teknikbolag växer så det knakar och tycks skörda framgångar på löpande band som resultat av en ständigt ökande efterfrågan på nya, smarta och moderna tekniklösningar.

Ny teknik är utan tvekan den hetaste branschen på marknaden just nu, och en bransch som inrymmer många olika grenar. Modern teknologi kan revolutionera mycket inom allt ifrån IT och telekommunikation, till hållbarhetsarbete och utveckling av läkemedel och medicinsk utrustning.

Den framgångsrika tillväxten i techbolagsaktier innebär att du som aktieägare har goda chanser att få en bra avkastning längre fram i tiden. En mindre investering idag kan, om du prickar rätt bolag, visa sig bli en kassako över tid.

Givet att teknikaktier är branschaktier – vilket innebär en ganska snäv exponering och såldes högre risk – kan det dock vara klokt att inte viga en alltför stor del av portföljen åt dem, även om det kan vara lockande givet den fina värdeökningen. Som extra krydda för att ytterligare öka diversifieringen passar de däremot utmärkt.

Hur hittar man de bästa teknikaktierna?

Att veta vilka bra aktier man ska köpa är oftast det många tycker är svårast när de ska komma igång med investeringar på börsen. Inte minst i en bransch som teknik, där det finns så otroligt många spännande företag att välja mellan.

Dels vill man ha bolag med bra historik, stabil tillväxt och bra utsikter – och dessutom ska det vara bolag man själv tror på, är intresserad av och som har en affärsmodell man förstår.

Teknikbolag finns som sagt i alla storlekar, med olika inriktningar och på en mängd olika börslistor. Många företag har sin bas i USA, men även Sverige har haft och har stora framgångar inom teknik med många spännande bolag som dykt upp de senaste åren.

Av alla de alternativ som finns att välja mellan brukar fem specifika bolag omnämnas som några av de bästa teknikaktierna i världen på grund av dess enorma framgångar – de så kallade FAANG-aktierna.

FAANG är en numera mycket välkänd akronym för:

FAANG-bolagen har alla haft en mycket gynnsam tillväxtresa de senaste åren och aktierna är högt värderade av marknaden. De imponerande siffrorna har gett upphov till viss oro för att de är uppblåsta och att det rör sig om en bubbla, men majoriteten (däribland investeringsproffset Warren Buffet) verkar fortfarande tro att det finns riktig grund för tillväxten och att marknaden ännu har enorm potential.

Samtliga FAANG-aktier går under amerikansk flagg och handlas på NASDAQ-börsen i New York. För dig som svensk investerare finns de bland annat att köpa hos Avanza och Nordnet – Sveriges två största nätmäklare.

Håll koll på WNSSS

Ännu en intressant grupp av teknikaktier som kan vara värd att bevaka är de så kallade WNSSS-aktierna (akronymen är tänkt att uttalas som Wins). WNSSS står för:

Ovanstående bolag utsågs för ett tag sedan av nyhetssajten Marketswatch som speciellt lovande, med potential att växa till samma kaliber som FAANG-aktierna och bli framtidens stora kursraketer. Såväl Weibo och NVIDIA som ServiceNow, Square och Shopify är riktigt stora bolag redan idag, men om de blir sådana vinnare som Marketswatch prognostiserar återstår att se.

Inriktningen bland WNSSS-bolagen är liknande den bland FAANG; Weibo är Kinas motsvarighet till sociala medier som Facebook och Instagram, NVIDIA utvecklar kretskort och grafikkort, ServiceNow arbetar med molntjänster, Square tillhandahåller digitala betallösningar och Shopify är likt Amazon en plattform för e-handel.

Läs mer om FAANG- och WNSSS-aktierna genom att klicka på länkarna för respektive aktie.

Välj aktier som passar din strategi och dina intressen

Är du nybörjare inom aktier och investeringar kan det kännas tryggt att satsa på stora, väletablerade bolag du känner till ordentligt. Viktigt är dock att du ändå läser på om företagen, tittar på ekonomiska rapporter och försöker läsa av vissa nyckeltal för att kunna få en bild av huruvida de är värda att satsa på eller ej.

Tänk också på att aktier kräver en hel del tid och engagemang av dig som investerar. Till skillnad från om du sparar i fonder har du med aktier ingen professionell förvaltare att luta dig mot – här är du själv ansvarig för att se efter och balansera dina innehav.

Således är det bra att att välja teknikaktier som passar din strategi i fråga om risk kontra sparhorisont, samt vad du är genuint intresserad av.

Aktie labbteknik
Aktier i företag inom labbteknik och bioteknik räknas också som teknikaktier

Finns det några risker med teknikaktier?

En investering i aktier innebär alltid en risk – oavsett om det rör sig om techbolag eller någon annan typ av aktier. Det finns alltid en generell marknadsrisk, en region- och /eller branschspecifik risk samt en bolagsspecifik risk att ta hänsyn till.

Modern teknologi är fortfarande relativt nytt och mycket kan komma att hända längs vägen. Utveckligen har hittills varit mycket stark, men som nämnts tidigare ska det aldrig tas som en garanti för att den fortsätter så även framgent.

Givet den snäva exponeringen som branschaktier ger är det viktigt att ha diversifiering i åtanke. Satsa inte enkom på teknikaktier, och försök välja bolag som är ganska breda i sin inriktning. Tekniksektorn är under ständig utveckling och med alltför nischade bolag riskerar du att bli väldigt sårbar om du har investerat mycket i en viss typ av teknisk lösning eller produkt och denna plötligt ersätts av något nyare och bättre.

Ett bra tips är att köpa aktier i några olika teknikbolag, verksamma inom olika områden. På så vis undviker du att satsa allt på ett och samma kort och sprider istället dina risker bättre.

Sammanfattning

Teknikaktier har överlag gått mycket starkt de senaste åren och bjudit på en imponerade tillväxt – såväl mindre, nystartade företag som välkända, multinationella jättar.

Tillväxten inom tekniksektorn ser ut att fortsätta starkt även framåt, varför en investering i bolag med inriktning på någon typ av teknik har potential att bli en mycket lönsam affär över tid.

Stora techbolag som amerikanska Facebook, Apple, Amazon och Netflix kan var bra alternativ att börja med, men även på den svenska marknaden finns många intressanta teknikaktier med god potential.

Viktigt att tänka på vid köp av teknikaktier är det faktum att det rör sig om branschaktier, vilket innebär att exponeringen är ganska snäv. Teknikaktier bör inte utgöra 100% av portföljen, utan snarare användas som en krydda till en bredare bas. En rekommendation är också att satsa på några olika teknikbolag med olika inriktningar, i syfte att få en bättre diversifiering och bli mindre sårbar.

Mer läsning om teknikaktier hittar du i artikeln Teknikaktier på Samuelssons Rapport.