Nybörjaraktier (Bra aktier för nybörjare)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Vill du ha hjälp att komma igång på börsen och få tips om vilka de bästa nybörjaraktierna är? Då har du kommit alldeles rätt. Nedan hittar du en utförlig guide till bra aktier för nybörjare – perfekt för dig som vill ha enkla, konkreta tips kring såväl bolag som hur man bygger en balanserad portfölj. 

Bra aktier för nybörjare kan generellt sägas vara stabila bolag vars verksamhet man förstår sig på och är intresserad av. Bra historik är också av värde liksom goda förutsättningar för balanserad tillväxt. Men hur vet man vilka aktier dessa är och hur ska man tänka när man bygger sin börsportfölj? Det och en hel del annat kommer du få svar på nedan.

I Bästa aktiernas investeringsguide för bästa nybörjaraktier hittar du bland annat information om:

 • Så fungerar aktiehandel
 • Vilka bolag som är bra för nybörjare och varför
 • Hur du skapar bra riskspridning i din portfölj
 • Var och hur du handlar aktier till bäst villkor
 • Olika kontotyper för aktiehandel

Back to basics – Vad är en aktie?

Innan du börjar handla med aktier är det viktigt att du förstår vad en aktie är och hur handel på börsen fungerar. Några krav på att man måste vara ekonom eller finansproffs finns inte, men grundläggande kunskaper skapar bättre förutsättningar för mer genomtänkta och förhoppningsvis lönsamma investeringar.

En aktie är en ägarandel i ett bolag – antingen ett privat sådant eller ett publikt. Privata aktiebolag är inte noterade på någon börs, varför aktierna i dessa normalt sett inte finns tillgängliga för vemsomhelst att köpa och sälja. Undantaget är vissa onoterade företag vars aktier kan köpas och säljas på alternativa marknader specifikt till för just icke börsnoterade bolag.

Eftersom aktier är detsamma som ägarandelar blir du i och med ett aktieköp delägare i det bolag du investerar i. Som delägare får du rösträtt i bolaget samt vinstutdelning om företaget tillämpar det. Utdelning innebär att man delar ut hela eller delar av den årliga vinsten till alla aktieägare, istället för att återinvestera hela summan. Som ägare får du en direktavkastning på befintligt innehav, utan att behöva sälja någonting.

När du börjar läsa på om aktier kommer du se att det finns både A-aktier och B-aktier (vissa företag ger även ut C- och D-aktier, men dessa är mindre vanliga). Skillnaden mellan de olika aktietyperna ligger i vilken rösträtt de ger. Oftast ser det ut så här:

 • A-aktier:  En hel röst
 • B-aktier: En tiondels röst

För de allra flesta småsparare spelar röstvärdet liten eller ingen roll eftersom man ändå köper så väldigt få aktier jämfört med storägarna. Vill du investera i ett bolag som har både A- och B-aktier kan du köpa den som för tillfället är billigast.

Bra aktier för nybörjare – låt dig inspireras av andra

En titt på vad andra handlar kan vara en välkommen hjälp när man är nybörjare och känner sig osäker på såväl aktier överlag som var och hur man ska börja leta och komma igång. Aktier som har många ägare behöver inte nödvändigtvis vara detsamma som bästa nybörjaraktier, men en stor ägarskara innebär trots allt att det finns ett gott förtroende för bolaget på marknaden.

Följande är de aktier som i skrivande stund är mest populära hos Avanza:

Aktie Antal ägare
Investor B 280 933
Volvo B 132 107
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B 131 347
Kinnevik B 123 129
Volvo Car B 116 851
Embracer Group B 114 719
Hennes & Mauritz B 93 980
Evolution 93 929
Latour B 91 085
SAS 86 268
Swedbank A 76 772
Castellum 74 602
Investor A 72 296
Axfood 68 218
Norwegian Air Shuttle 67 664
Ericsson B 64 462
Swedish Match 64 373
Industrivärden C 64 147
Sinch 61 962
Avanza Bank Holding 60 655
NIBE Industrier B 60 333
Telia Company 58 115
AstraZeneca 57 841
Tesla Inc 56 784
SolTech Energy Sweden 54 303
Nordea Bank Abp 53 127
Apple Inc 51 821
Scandic Hotels Group 51 513
Tele2 B 48 347
SEB A 44 639
Svolder B 44 206

Källa: Avanza.se. Listan senast uppdaterad 20220107.

Tänk stort och stabilt

Majoriteten av de aktier i listan ovan är aktier i stora, stabila och väletablerade företag. Många är listade på Stockholm Large Cap – vilken är börslistan för bolag som omsätter 1 miljard euro eller mer per år – samt Stockholm Mid Cap. Även globala superbolag som Tesla och Apple har många ägare hos såväl Avanza som Nordnet.

Som nybörjare är aktier i stora mogna bolag alltid att föredra framför nya start ups. De sistnämnda kan förvisso ha bättre utsikter vad gäller hög tillväxt, men är å andra sidan också betydligt mer riskfyllda och saknar den finansiella stabilitet som större och äldre företag ofta kan erbjuda. Generellt kan sägas att stora, välkända företag är tryggare alternativ för såväl nybörjare som mer erfarna investerare. Vill man satsa på mindre och nyare bolag med högre risk bör dessa endast utgöra en liten del av portföljen. Basen byggs bäst av bolag som de listade här ovan.

 • Undvik förhoppningsbolag som inte går med vinst
 • Satsa på aktier i bolag vars verksamhet du förstår
 • Börja med svenska aktier –  det är enklare att hitta och tillgodogöra sig bolagsinformation på det egna språket
 • Tips på vilka aktier ska man köpa

Vikten av diversifiering

Diversifiering är detsamma som riskspridning. Det handlar helt enkelt om att inte lägga alla ägg i samma korg, utan snarare sprida sina investeringar i olika aktier och på olika marknader. Ju mer mångfacetterad din börsportfölj är, desto mindre sårbar blir du för en eventuell nedgång i en viss bransch eller på en viss geografisk marknad.

Så hur diversifierar man då sitt innehav? Hur många aktier är lagom att äga och varför?

Följande är några värdefulla tips och rekommendationer:

 • Undvik att ha allt för få aktier – men också allt för många. För få aktier ger en dålig riskspridning, medan för många gör det svårt att hålla bra koll. Mellan 10-15 olika brukar vara lagom. Alldeles i början kan du börja med lite färre än så, tills du känner dig mer varm i kläderna.
 • Lägg inte alla pengar på aktier inom samma sektor – exempelvis läkemedel, fastigheter eller teknik. Sprid ut dina investeringar på olika marknader.
 • Svenska aktier är bra när man är nybörjare, men med tiden kan du med fördel komplettera med ett antal utländska bolag också. Då får du en bättre geografisk diversifiering samt exponering mot börsmarknader mångfaldigt större än den svenska.

Många privatsparare, såväl nybörjare som mer erfarna, gör misstaget att äga för få aktier. Majoriteten av svenska småsparare har faktiskt bara en enda aktie i sin portfölj. Detta är ofördelaktigt ur såväl risksynpunkt, som för möjligheterna till bra avkastning. Med fler aktier i din portfölj breddar du din exponering och får chans att ta del av värdeökningar i olika typer av bolag och sektorer. Du sprider också dina risker på ett mycket bättre sätt.

Investmentbolag är utmärkta aktier för nybörjare

Vi fortsätter på temat diversifiering och kikar närmare på så kallade investmentbolag. Det vill säga bolag vars affärsidé och verksamhet går ut på att investera i andra bolag för att äga och förvalta dem.

Köper du aktier i ett investmentbolag får du indirekt exponering mot samtliga innehav bolaget har i sin börsportfölj. Det här är ett riktigt vinnarkoncept när det kommer till bra diversifiering på ett mycket enkelt och bekvämt sätt. Genom att köpa in dig i ett enda bolag får du nämligen automatisk exponering mot ett flertal till. Generellt har investmentbolag mellan 10-20 olika innehav, vilka tillsammans ger dig som aktieköpare en mycket bra bredd – och därmed en bra riskspridning.

Utöver automatisk diversifiering är investmentbolag också proffs på investeringar. Det är trots allt det hela affärsidén går ut på. Som investerare i ett investmentbolag kan du således känna dig trygg med att dina pengar är i goda händer

Fördelar med investmentbolag

 • Bred exponering och bra riskspridning via ett enda bolag
 • Påminner mycket om fonder, men är billigare att äga och ger möjlighet till utdelning
 • Handlas ofta till substansrabatt, vilket betyder att aktien köps till ett lägre pris än vad som motsvarar bolagets substansvärde. Kort och gott är tillgångarna värda mer än du betalar för dem.
 • Investmentbolag är ofta mycket bra utdelningsaktier

Gott om bra investmentbolag på Stockholmsbörsen

I Sverige finns många bra och stabila investmentbolag att investera i på börsen. Flera av dem finns med på topplistor över mest populära aktier att äga samt aktier med bäst värdeutveckling sett över en längre tid.

Investor, Kinnevik, Latour och Lundbergföretagen är alla exempel på stora, väletablerade svenska investmentbolag som funnits länge och som haft en mycket lyckosam utveckling. Beroende på vilken inriktning du är intresserad av, kan olika bolag vara olika tilltalande. Bland ovan nämnda är till exempel Investor främst associerade med tung industri, medan Kinnevik har investeringar i ny teknik och konsumtion och Lundbergföretagen har mycket fokus på fastigheter.

Är du nybörjare på aktier kan investeringar i några olika investmentbolag vara en mycket bra början. Väljer du bolag med olika inriktning får du en bra spridning över olika marknader och sektorer.

Nedan följer en lista på några av de svenska investmentbolag som finns att handla hos svenska onlinemäklaren Nordnet.

Aktie
Omsättning i MSEK
Investor B 729
Kinnevik B 347
Latour B 133
Industrivärden C 198
Lundbergföretagen B 73
Bure Equity 45
EQT 645
Lifco B 174
Storskogen B 88
Öresund 4,3

Källa: Nordnet. Datan hämtad 220110.

Var handlar man aktier?

Nuförtiden sker i stort sett all aktiehandel via nätet. För att kunna lägga en order och göra en investering behöver du ha någon som förmedlar handeln – antingen en bank eller en aktiemäklare.

Aktiehandel är tillgängligt hos alla svenska storbanker, men bäst villkor och störst utbud hittar du hos onlinemäklare speciellt inriktade på just finansiell handel. Här är Avanza störst i Sverige med över 1 miljon aktiva kunder, tätt åtföljd av Nordnet.

Jämför man dessa aktörer har Nordnet ett lite större utbud av aktier än Avanza, medan Avanza istället erbjuder fler geografiska marknader. Som nybörjare hittar du mer än tillräckligt många instrument hos bägge mäklarna, varför det är hugget som stucket vilken du väljer. Avgifter och andra villkor är på det stora hela samma lika.  Ett tips är att ta mäklare vars plattform du tycker känns enklast att använda.

Här är en enkel steg för steg-guide till hur du kommer igång med aktiehandel hos Avanza och Nordnet:

 1. Registrera dig med BankID
 2. Välj kontotyp
 3. Sätt in pengar på ditt handelskonto
 4. Utforska utbudet
 5. Lägg ordrar på aktier du vill köpa

Svårare än så är det faktiskt inte. Ju mer erfarenhet du samlar på dig desto mer kan du förfina din handel och lära dig olika strategier och liknande (om du vill), men bästa sättet att komma igång med aktiehandel som nybörjare är just det – att komma igång. Håll det enkelt i början och låt dig själv bli varm i kläderna.

ISK, depåkonto eller kapitalförsäkring – vilken kontotyp är bäst?

Aktier kan handlas genom ett antal olika kontotyper; ett traditionellt depåkonto, ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Villkoren för dessa skiljer sig lite åt, varför de kan passa olika bra beroende på dina förutsättningar. Aktuellt ränteläge spelar också stor roll.

Väldigt kortfattat kan sägas att den främsta skillnaden mellan de olika kontoformerna ligger i hur innehavet beskattas. Med ett traditionellt aktiedepåkonto måste du redovisa alla köp och försäljningar i deklarationen. Du betalar 30% skatt på alla vinster, men har också möjlighet att kvitta mot eventuella förluster.

För ISK och kapitalförsäkring gäller istället schablonbeskattning, vilken sker automatiskt en gång per kvartal. Skatten beräknas på en schablonintäkt av hela ditt innehav, oavsett vilka vinster och/eller förluster du gjort, och anpassas efter gällande ränteläge. Med dessa kontotyper finns ingen möjlighet till avdrag för förluster, men du betalar heller inte en hög vinstskatt på 30%.

Med dagens låga ränteläge är ett ISK, alternativt en kapitalförsäkring, det absolut mest fördelaktiga alternativet för aktiesparande. Skatten blir betydligt lägre än med ett depåkonto, vilket innebär att du får behålla en större del av kakan själv.

Vad gäller ISK vs kapitalförsäkring finns vissa skillnader som kan vara både positiva och negativa, beroende på vad du är ute efter. Sparar du i en kapitalförsäkring kan du till exempel ange förmånstagare, vilket kan vara bra om du sparar till ett barn. Kapitalförsäkring är också bättre för utländska aktier då det är lättare att få tillbaka källskatten för dessa – men viktigt att känna till är att du själv inte äger aktierna. KF är en försäkring, till vilken du är förmånstagare och försäkringsbolaget är ägare. Du saknar alltså rösträtt för de aktier du äger.

Med ett ISK är du själv ägare till dina innehav och kan således nyttja din rösträtt i bolagen. Skatten för ett ISK kan också kvittas mot olika utgifter, exempelvis räntor på lån, medan den för en KF dras direkt från kontot.

Både ISK och kapitalförsäkring är bra konton för aktiehandel, nybörjare eller ej, men det är bra att känna till skillnaderna. Mer information om hur de olika kontotyperna beskattas finns att läsa på Skatteverkets hemsida. 

Några avslutande tips

Vi hoppas att ovanstående guide om aktiehandel för nybörjare och hur du hittar bästa nybörjaraktier har varit till hjälp. Avslutningsvis kommer några sammanfattande, värdefulla tips att ta med dig på vägen när du ska påbörja din resa på börsen.

1. Gör en egen investeringsstrategi

En investeringsstrategi innebär att du skapar en plan för ditt sparande. Genom att sätta upp mål för dig själv samt olika förhållningsregler kring när, hur länge, hur mycket och i vad du ska investera blir det enklare att behålla fokus och undvika ogenomtänkta beslut.

2. Välj en risknivå som passar dig

Aktiehandel förutsätter ett visst risktagande, men det betyder inte att man ska vara vårdslös med sina pengar. Kom ihåg att diversifiera ditt innehav samt att undvika förhoppningbolag som inte går med vinst.

3. Tänk långsiktigt

Aktier är liksom fonder bäst lämpade för ett långsiktigt sparande. Du bör kunna avvara pengarna i minst 5 år, men gärna längre. Tror du att du kommer behöva dem tidigare än så passar ett vanligt sparkonto eller en korträntefond bättre.

4. Satsa på verksamheter du förstår

Investeringar i aktier kräver ett mer aktivt engagemang än fonder. Du bör sätta dig in i bolagen du köper aktier i samt följa upp utvecklingen. Investerar du i verksamheter och branscher du inte förstår blir detta väsentligt mycket svårare. Krångla inte till det för dig själv utan satsa istället på sådant som intresserar dig.

5. Köp utdelningsaktier

Utdelningsaktier är aktier i bolag som delar ut en del av vinsten istället för att återinvestera allt. Dessa bolag är ekonomiskt stabila och ofta bra investeringar. Utdelning innebär att du får en årlig direktavkastning på ditt innehav, utan att behöva sälja det, vilken du med fördel kan använda för att köpa fler aktier och på så vis komma åt den attraktiva ränta på ränta-effekten.

Vill du läsa mer om bra aktier för nybörjare? På Samuelssons Rapport finns många bra artiklar på ämnet!

aktier långsiktig investering
Aktier passar bäst för långsiktiga investeringar.