Svenska Aktier – Bästa Svenska Aktierna (Bra aktier från Sverige)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Svenska Aktier – Sugen på att investera i kvalitativa bolag på hemmaplan? Här hittar du en komplett guide till de bästa svenska aktierna på marknaden sett till avkastning över de senaste åren – med topplistor för såväl Large Cap, Mid Cap och Small Cap på Stockholmsbörsen. 

Den svenska börsmarknaden må vara liten jämfört med stora utländska börser som NYSE, NASDAQ New York och Tokyobörsen. Icke desto mindre återfinns emellertid en hel del kvalitativa bolag på Stockholmsbörsen – såväl stora och välkända långkörare som spännande start ups med lysande tillväxtkurvor.

Men vilka är de bästa svenska aktierna att satsa på? Hur hittar man riktigt bra aktier från Sverige i det ändå generösa utbud som finns? För att göra det lite enklare att navigera bland de bolag som finns listade på NASDAQ Stockholm, har Bästa aktierna satt samman en enkel men utförlig investeringsguide. Vår förhoppning är att du med hjälp av nedanstående information ska hitta flera spännande svenska alternativ att addera till din aktieportfölj.

Bästa svenska aktierna 2022 – Topp 15

Aktiemarknaden är som bekant en marknad i ständig rörelse, varför topplistor över bäst presterande aktier alltid är föränderliga. Detta är viktigt att ha i åtanke när du letar inspiration på sidor likt denna och i topplistor likt den som följer nedan.

Nedan visas en uppdaterad lista över de 15 bästa svenska aktierna på Stockholmsbörsen just nu, sett till procentuell värdeutveckling de senaste fem åren.

 1. Evolution
 2. Sinch
 3. Hexatronic Group
 4. NOTE
 5. BICO Group
 6. Addlife B
 7. Sagax B
 8. Bactiguard Holding B
 9. Sectra B
 10. Stillfront Group
 11. Vitec Software Group
 12. Sagax A
 13. Troax Group
 14. NP3 Fastigheter
 15. HMS Networks

Lista skapad med data från Avanza 211128. Observera: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investeringar i aktier innebär alltid en risk. Var därför noggrann med att fatta egna genomtänka investeringsbeslut. Ovanstående lista är för information och inspiration – ej att betrakta som tips eller råd om investeringar.

Stockholmsbörsen är en del av NASDAQ Nordic

Publika bolag som är börsnoterade på den svenska marknaden handlas på Stockholmsbörsen, eller Stockholm Stock Market som det officiella namnet lyder. Börsen är en del av NASDAQ Nordic, där även Köpenhamnsbörsen samt börserna i Helsingfors och Reykjavik är inkluderade.

Stockholmsbörsen delas likt större handelsplatser in i tre huvudsakliga börslistor – Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Vilken lista ett bolags aktie noteras och handlas på beror på hur hög omsättning företaget har.

På Small Cap-listan återfinns de börsnoterade bolag som har en omsättning på under 150 miljoner euro per år. För Mid Cap gäller 15o miljoner – 1 miljard euro, och på Large Cap-listan återfinns alla bolag som omsätter över 1 miljard euro per år.

Investerare som önskar köpa svenska aktier i bolag listade på Stockholm Stock Market kan göra det via populära nätmäklare som Avanza och Nordnet. Även storbankerna erbjuder möjlighet till aktiehandel, om än med ett betydligt mindre utbud än hos nätmäklarna.

Utöver ordinarie börs finns också NASDAQ First North, på vilken mindre svenska bolag än de på de traditionella OMX-listorna är noterade.

Mer om spännande aktier.

Varför investera i svenska aktier?

Svenska aktier är ett utmärkt komplement till såväl amerikanska som andra utländska aktier. Genom att addera ett antal bra svenska aktier till din portfölj ökar du din geografiska exponering – och därmed även din diversifiering.

Vidare finns många riktigt kvalitativa och intressanta bolag att investera i på den svenska aktiemarknaden. Det svenska näringslivet är särskilt framstående inom såväl industri och fastigheter, som finans och ny teknik. Branscher inom vilka Sverige är högt rankat globalt och där många spännande investeringsmöjligheter finns.

Ytterligare en fördel med svenska aktier är det faktum att valutakursdifferenser naturligt blir en icke-fråga. Du behöver inte oroa dig för att värdet på ditt innehav i en annan valuta – exempelvis USD – sjunker vid fluktuationer i dollarns kurs gentemot kronan.

Sist men inte minst är svenska aktier också tacksamma att hitta information om och att följa upp – vilket i sin tur gör det betydligt enklare att fatta kloka och välgrundade investeringsbeslut. Jämfört med exempelvis amerikanska, tyska eller japanska bolag är det för svenska investerare generellt lättare att hitta, förstå och tillgodogöra sig finansiell information på svenska än på andra språk.

Stabila jättebolag eller lysande tillväxt – vilka svenska bolag ska man satsa på?

När du väl har bestämt dig för att investera i ett eller flera svenska bolag är nästa steg att hitta bra aktier. Företag som har potential att ge en bra riskjusterad avkastning och som känns rätt för dig.

Detta kan många gånger vara det svåraste av allt då utbudet av svenska aktier är generöst.

Viktigast är att utgå från en rimlig risknivå, vilka mål du har med ditt aktiesparande samt vilka branscher du själv är intresserad av. Du bör också tänka cykliska vs icke cykliska aktier samt se till att ha en god diversifiering – såväl bland dina svenska aktier som i din portfölj överlag.

Generellt kan sägas att stabila och väletablerade bolag är klokare investeringar än nya start ups. Tillväxten må inte vara lika accelererande, men å andra sidan finns en helt annan finansiell trygghet. Bäst är undvika så kallade förhoppningsbolag där potential för snabb tillväxt förvisso kan finnas, men där risken är på tok för hög.

Följande är några tips på hur du kan tänka när du väljer aktier till din portfölj (såväl svenska som utländska):

 • Gör upp en investeringsplan – en strategi – för ditt sparande innan du sätter igång. Sätt upp egna regler för hur mycket du ska investera, i vilka lägen du ska köpa/sälja, vilka slags bolag du ska satsa på samt hur lång sparhorisont du siktar på.
 • Sprid dina risker – köp inte enbart aktier i samma bransch eller samma typer av företag. Försök att få till en bra blandning för bredare exponering och en mer balanserad risk.
 • Låt större stabila bolag utgöra basen i din portfölj, så kan du – om du vill – krydda med någon mindre och lite mer riskfylld aktie utöver det.

Bästa svenska aktierna – Large Cap, Mid Cap och Small cap

Riktigt bra svenska aktier finns att hitta på både Stockholm Large Cap, Mid Cap och Small Cap. För en bra mix av aktier kan det vara en god idé att kika på bolag från alla tre listor. Jättebolag från Large Cap-listan bidrar med stabilitet och en väletablerad verksamhet, medan Mid Cap och framförallt Small Cap-bolag kan bjuda på riktigt spännande tillväxt.

10 bästa svenska aktierna på Stockholm Large Cap

Aktie
Utv i % senaste 5 åren
Evolution 1701,13
Sinch 1439,71
Stillfront Group 845,42
Sagax B 829,74
Sectra B 793,2
Sagax A 689,19
Beijer Ref B 625,43
NIBE Industrier B 620,14
Vitrolife 579,37
Addtech B 538,75

Källa: Avanza 211128

10 bästa svenska aktierna på Stockholm Mid Cap

Aktie
Utv i % senaste 5 åren
Hexatronic Group 1343,73
BICO Group 1128,58
Addlife B 866,15
Bactiguard Holding B 800
Vitec Software Group 718,91
Troax Group 681,28
NP3 Fastigheter 652,77
HMS Networks 639,44
Garo 538,72
Addnode Group B 507,86

Källa: Avanza 211128

10 bästa aktierna på Stockholm Small Cap

Aktie
Utv i % senaste 5 åren
NOTE 1210,81
Prevas B 551,82
Formpipe Software 310,87
Stockwik Förvaltning 309,09
Senzime 294,06
C-RAD B 292,89
NOVOTEK B 279,06
Hanza Holding 273,33
Elos Medtech B 221,43
Softronic B 210,32

Källa: Avanza 211128

Populära svenska aktier – Så investerar andra

Val av aktier bör alltid grundas på egen research och egna beslut. Det är viktigt att du investerar på ett sätt som passar dina förutsättningar – både vad gäller kunskap, sparhorisont och ekonomi.

Samtidigt kan det förstås vara hjälpsamt att inspireras av hur andra handlar. I synnerhet om du är nybörjare och tycker det är svårt att veta vilka bolag du ska köpa aktier i.

För att ge dig lite inspiration har Bästa aktierna tagit fram en lista över de mest populära svenska aktierna hos såväl Avanza som Nordnet. Listorna är skapade utifrån antal ägare samt omsättning.

Följande är de bolag som i dagsläget toppar svenska aktiesparares favoriter:

Mest populära svenska aktier hos Avanza

Aktie Antal ägare
Investor B 270 313
Volvo B 130 990
Kinnevik B 122 949
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B 117 694
Volvo Car B 115 967
Hennes & Mauritz B 95 875
Latour B 89 197
Evolution 88 649
SAS 86 143
Swedbank A 77 292

Statistik över antal ägare hämtad 211128.

Mest populära svenska aktier hos Nordnet

Aktie Omsättning
Evolution 3 980 MSEK
Investor B 1 468 MSEK
Volvo B 1 311 MSEK
Hennes & Mauritz B 1 310 MSEK
Swedbank A 1 186 MSEK
Nordea Bank Abp 1 129 MSEK
Sandvik AB 1 014 MSEK
SEB A 1 007 MSEK
Ericsson B 907 MSEK
Atlas Copco A 835 MSEK

Statistik hämtad 211128.

Investmentbolag och utdelningsaktier

Aktier i investmentbolag ger en automatisk diversifiering även om du bara investerar i ett enda bolag. Detta eftersom investmentbolag har innehav i en mängd underliggande bolag, mot vilka du indirekt får exponering. Tack vare detta är investmentbolag utmärkta aktier att satsa på som nybörjare, om man vill slippa rodda med riskspridningen själv.

Utöver automatisk riskspridning har investmentbolag (generellt) även en finansiell stabilitet, bra ledning med stenkoll på hur man gör bra investeringar samt inte minst – bra utdelningar. Således är aktier i investmentbolag inte bara lämpliga för nybörjare. De bidrar med kvalitet för investerare på olika nivåer.

I Sverige finns många riktigt stora, stabila och framgångsrika investmentbolag att satsa på. Flera av dem tillhör de mest populära svenska aktierna bland privatsparare – däribland Investor, Kinnevik, Latour och Lundbergföretagen.

Vidare kan andra typer av svenska utdelningsaktier också vara bra att addera till din börsportfölj. Med utdelningsaktier får du såväl en direktavkastning – det vill säga en utdelning som vanligen sker en gång per år – samt slutlig avkastning den dag du säljer ditt innehav. Utdelningsaktier kan ge ett bra kapitalflöde i portföljen, vilket du löpande kan återinvestera för att kunna dra nytta av den attraktiva ränta på ränta-effekten.

Stabila svenska utdelningsaktier är bland andra Castellum, Hexagon, ASSA Abloy och Swedish Match.

Kom igång med aktiehandel hos Avanza och Nordnet

Svenska aktier finns som redan nämnts att handla hos såväl storbanker som nätmäklare. Störst utbud och lägst avgifter får du hos Avanza och Nordnet.

När du väl har valt en plattform och skapat ett konto går det snabbt att komma igång med investeringar:

 1. Sök och filtrera fram de aktier du är intresserad av
 2. Gör en insättning på ditt Avanza- eller Nordnetkonto – antingen med banköverföring, Swish eller Trustly
 3. Välj de aktier du vill handla och klicka på “Köp”
 4. Innehavet blir synligt på ditt konto så snart marknaden slutfört din order

Här kan du skapa konto hos Avanza.

Svenska Aktier