Flygbolag Aktier – Bästa flygbolagsaktierna (bra flygbolagsaktier)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Pandemin har slagit hårt mot flygindustrin och så gott som alla flygbolagsaktier har mer eller mindre rasat i värde de senaste två åren. I takt med att restriktioner för resor släpps ökar dock trycket på flygresor och betydligt ljusare tider kan vara att vänta. Nedan listas några av de bästa flygbolagsaktierna att hålla koll på under 2022. 

Få bolag har gått så dåligt på börsen de senaste två åren som flygbolag. Restriktioner för såväl inrikes som utrikes resor runt om i världen har fått en tidigare lukrativ bransch på knäna och krisen är ett faktum i många av de drabbade bolagen. Vissa aktier – som nordiska SAS och Norwegian Air Shuttle – har tappat nästan 100% av sitt värde över de senaste tre åren.

För den som tror på en återhämtning för flygbranschen kan nuläget emellertid vara en bra tid att investera. Aktierna är billiga att köpa, men blir det en reseboom framöver likt många förutspår finns goda möjligheter att på sikt kunna räkna hem en bra avkastning.

Bästa flygbolagsaktierna 2022

Nedan har Bästa aktierna samlat några av de flygbolagsaktier som finns tillgängliga för handel hos Avanza. Många ligger ordentligt på minus efter de senaste två åren, men om resandet tar fart igen efter slopade restriktioner finns möjlighet till bra återhämtning i framtiden. Redan i fjol samt 2020 passade många småsparare på att investera i flygbolagsaktier när priserna rasade.

Aktie Utv. i % 3 år
Ryanair Holdings PLC 11,14%
Airbus SE −13,72%
Southwest Airlines Co −22,49%
Delta Air Lines Inc −30,42%
Aeroports de Paris SA −30,46%
Air Canada −33,68%
American Airlines Group Inc −54,7%
United Airlines Holding Inc −55,56%
Boeing Co −57,17%
Air France KLM SA −66,99%
Finnair Oyj −72,85%
SAS −86,66%
Norwegian Air Shuttle −99,84%

Källa: Avanza.se. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investering i aktier är alltid förenat med ett risktagande. 

Flygbolagsaktier att köpa hos Nordnet

Även Nordnet erbjuder ett antal flygbolagsaktier i sitt utbud. I tabellen nedan listas ett urval av dem.

Aktie
Ryanair Holdings PLC
Norwegian Air Shuttle
SAS
Air Canada Inc
Boeing Co
Southwest Airlines Company
American Airlines Group Inc
Finnair Oyj
China Eastern Airlines Corporation Ltd
SAS

Varför köpa aktier i flygbolag?

Flygindustrin har utvecklats enormt de senaste decennierna och många av bolagen har, före pandemin, presterat riktigt bra på börsen. Både affärsresandet och fritidsresandet har blivit mer tillgängligt för fler och ökat rejält i omfattning.

Trots de enorma förluster som många flygbolag drabbats av i samband med pandemin, kan en investering i industrin likväl visa sig bli en lönsam sådan längre fram. Några garantier finns förstås inte, precis som det inte gör med några aktier i någon bransch, men i takt med att lockdowns hävs och restriktioner släpps, märks också en ökad efterfrågan på flygresor.

Har du förtroende för flygindustrin kan dagens låga aktiekurser ses som en bra möjlighet att kunna investera på rea. Att köpa billigt för att förhoppningsvis kunna sälja dyrt i framtiden.

Finns det några risker med flygbolagsaktier?

Utöver de generella risker som alltid finns med aktier, oavsett bransch och marknad, kan följande vara bra att ha i åtanke innan du köper aktier i ett flygbolag:

  • Flygindustrin är en kostsam bransch – var noggrann med att kolla bolagets ekonomi innan du gör en investering.
  • Fritidsresandet förväntas öka igen efter pandemin, men för affärsresandet ser läget mer osäkert ut. Många företag har ställt om till digitala möten de senaste två åren och planerar att fortsätta med det även framöver.
  • Flygindustrin är en av de största bovarna i klimatdebatten. Omställningar till mer hållbart leverne kan komma att påverka flygbranschen på sikt.

Sugen på att investera? Här kan du handla flygbolagsaktier

Aktier i flygbolag finns att handla på flera olika ställen – däribland Avanza och Nordnet, Sveriges mest populära nätmäklare för aktier och fonder.

För att komma igång med dina investeringar behöver du först registrera dig någon av plattformarna, om du inte redan är kund förstås. Registreringen är gratis och görs smidigt med hjälp av BankID. Väl inloggad kan du göra en första insättning på ditt handelskonto och därefter köpa de aktier du är intresserad av.

Bra att känna till är att många flygbolagsaktier, undantaget nordiska och europeiska sådana, är listade på den nordamerikanska börsen – varför handelstiderna är lite annorlunda. För de flesta gäller 15.30-22.00 lokal svensk tid.

Här kan du bli kund hos Avanza.