Aktieraketer 2024 – Bästa aktierna

Last Updated on April 20, 2024 by admin

Här hittar du de bästa aktieraketer för det senaste året. Det handlar alltså om bolag med ett aktiepris som stigit ovanligt snabbt mot skyarna. Vi tittar även på hur man kan hitta kommande och potentiella aktieraketer att investera i.

Bästa aktieraketer

Här är de bästa aktieraketerna på Stockholmsbörsen och svenska marknadsplatser. Kommer de att fortsätta i samma stil 2022?

Aktieraket Utveckling 1 år
Vestum 7741.8%
Mantex 911.8%
Filo Mining 653.8%
Hexatronic 628.4%
ADDvise Group B 566.7%
ADDvise Group A 506.5%
Doxa 478.5%
Tourn 474.0%
Bioextrax 467.9%
Oscar P. Pref 462.2%

OBS – tipsen på denna sida ska inte ses som investeringstråd. Du måste själv analysera de aktier du ska köpa innan du bestämmer dig.

Vad är en aktieraket?

En aktieraket är en aktie som stiger mycket snabbt i pris på kort tid. Liknelsen med en raket är att priset går mer eller mindre rakt upp.

Det kan finnas mängder med anledningar till att aktier stiger så snabbt i pris. Ofta sker det när situationen ändras ganska radikalt på relativt kort tid.

Till exempel kan det handla om att ett företag fått en stor kund eller skrivit på ett omfattande kontrakt som marknaden inte riktigt räknat med.

Ett annat exempel är om det blir en sammanslagning mellan två bolag som förändrar förutsättningarna till det bättre.

I många aktieraketer är det en serie händelser som ligger bakom den starka utvecklingen. Affär efter affär går igenom, en positiv delårsrapport avlöses av den annan och så vidare.

Oftast är det små eller mycket små bolag det handlar om. Inte sällan är det aktier med relativt låg likviditet, vilket gör att det blir ”trångt” i orderdjupet. Priset pressas uppåt snabbt som följd.

Varför köpa aktieraketer?

Anledningen till att folk köper aktieraketer är givetvis för att tjäna pengar. Att se sina aktieinnehav stiga med 200, 500 eller kanske till och med 1000 procent på ett år är en obeskrivligt skön känsla.

Har du investerat 5 000 kronor som plötsligt blir värda 50 000 kronor kan det minst sagt inspirera!

Vissa investerare sätter i system att alltid köpa aktier som uppvisar ett så kallat högt momentum. Det innebär att köpa aktier som redan stigit bra i pris. Argumentet är att denna typ av lyckade aktier ofta fortsätter att stiga i pris under en tid.

Nackdelar med aktieraketer

En uppenbar nackdel med aktieraketer är att det inte är säkert att ”raketen” fortsätter att flyga. Det händer ganska ofta att aktier som stiger häftigt faller ner från skyarna i samma hastighet, eller snabbare.

Det beror på vad som låg bakom kursstegringen. Var det ren spekulation kan det ha skapats en bubbla. Den spricker förr eller senare.

Berodde framstegen däremot på fundamentala förändringar och att den nya kursen trots stegringen ändå innebär en rimlig värdering? Ja då behöver det inte vara en nackdel att köpa in sig i en sådan aktieraket.

Tips – Det är ofta smartare att skaffa sig en robust strategi för vilka aktier du ska investera i än att bara jaga nästa raket.

Potentiella aktieraketer

Vilka är de kommande bästa aktieraketerna? Den som vet svaret på denna fråga kan givetvis tjäna en bra slant på att hoppa på tidigt. Att hitta nästa aktieraket är dock lättare sagt än gjort.

För att hitta framtida aktieraketer måste du antingen känna till något som marknaden inte vet eller kunna identifiera fundamentala trender som kan komma att reflekteras i aktiepriset i framtiden.

Hur hittar man aktieraketer? Potentiella raketer kan vara:

  • Bolag som har en kraftigt växande omsättning från år till år men ännu inte går med vinst
  • Högriskaktier där priset är ganska ”digitalt” och beror på en viss framgång, exempelvis biotechbolag i väntan på godkännande
  • Aktier i teknologins framkant där mycket kan hända på ett år
  • Bolag med en stark och gärna revolutionerande affärsidé som ännu inte helt förverkligats
  • Aktier som kommer stiga

Om du väljer att satsa på aktier med potential utan att ha särskilt mycket fundamentala data att gå på är det viktigare än någonsin att diversifiera dina innehav. Bygg en bred portfölj och köp aktier inom olika branscher.

Tips – I stället för att försöka bli rik på de bästa aktieraketerna lönar det sig att satsa på kvalitetsaktier. Följ en av mina portföljer för att få de bästa köpråden.

Tack för att du läst denna artikel om vår jakt på de bästa aktierna.