Bästa kryptoaktierna – Aktier inom kryptovalutor (Bitcoinaktier)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Aktier inom kryptovalutor kan vara ett intressant sparalternativ för den som vill investera i krypto, utan att själv äga faktiska kryptotillgångar. Nedan ger Bästa aktierna dig en introduktion till hur du hittar de bästa kryptoaktierna och vad som är viktigt att tänka på när du tar klivet in i framtidens finansiella system. 

Kryptovalutor har de senaste åren gått från att vara ett futuristiskt tillgångsslag i periferin för många, till att idag vara mer eller mindre mainstream. Allt fler företag väljer att på ett eller annat sätt satsa på krypto – till exempel med egen utveckling eller genom att acceptera krypto som betalmedel – och allt fler privatpersoner visar intresse för att investera på kryptomarknaden.

Samtidigt finns de som räds instabiliteten i kryptovalutor. Den digitala valutamarknaden är notoriskt volatil, varför det kan kännas osäkert att investera. Värdet på en tillgång svänger ofta både kraftigt och snabbt – så det som ena stunden var en enorm vinst kan i nästa bli en ännu större förlust.

För den som vill ge sig in på kryptomarknaden men som föredrar ett annat tillgångsslag än de faktiska valutorna, finns kryptoaktier som alternativ. Med dessa får man exponering mot den mycket expansiva och hajpade kryptomarknaden, men med pengar i bolag aktiva i branschen istället för i valutorna direkt.

Basfakta: Vad är kryptoaktier?

Kryptoaktier är aktier i bolag som på något sätt är aktiva inom kryptovalutor. Det kan till exempel vara företag som utvecklar blockkedjeteknik för kryptoprotokoll, som själva investerar mycket i krypto eller som tillhandahåller tekniska lösningar – exempelvis betallösningar för butiker – för att ta krypto ut till den bredare marknaden.

Beroende på vilka aktier du köper kan  du få direkt eller indirekt exponering mot kryptomarknaden.

Vilka är de bästa kryptoaktierna just nu?

Kryptobranschen växer i en rasande fart och med det utökas också utbudet av kryptorelaterade aktier på börsen. Idag finns många spännande företag att investera i för den som vill ha mer eller mindre exponering mot den digitala valutamarknaden och hela fintech-industrin som hör till. Eftersom marknaden växer fort, och därtill också är en volatil sådan, kan listor över intressanta och lovande aktier vara mycket föränderliga. Nya stjärnskott tillkommer hela tiden.

I tabellen nedan har vi listat några av de mest spännande företagen på marknaden just nu. Är du på jakt efter de bästa kryptoaktierna just nu kanske du kan finna inspiration i listan. Viktigt att poängtera är dock att aktierna nedan inte är avsedda som tips eller investeringsråd. Du bör alltid basera dina investeringar på egna analyser och beslut.

Under tabellen hittar du kortfattad information om respektive aktie. För mer detaljer, historik och bolagsinformation kan du klicka på länkarna i listan. De tar dig direkt till Avanza analyssidor.

14 kryptoaktier värda att hålla koll på just nu

Aktie Utv 5 år
Microstrategy 67,67%
Meta Platforms Inc −22,50%
PayPal 36,54%
Visa 72,35%
Squarespace Inc
NVIDIA 166,40%
AMD 341,72%
Marathon Digital Holdings 587,73%
Mastercard 105,56%
Overstock.com 13,60%
Salesforce 55,98%
Shopify 177,73%
CME Group 23,85%
Silvergate Capital Corp

Källa: Avanza. Listan senast uppdaterad 221008. Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Handel med aktier innebär alltid en risk. 

Microstrategy

Teknikbolag som dels utvecklar molnbaserade tjänster och andra tekniska lösningar, dels har stora (>1 miljard USD) investeringar i Bitcoin och därmed även fungerar som kapitalförvaltare.

Meta Platforms Inc

Företaget som tidigare gick under namnet Facebook Inc. Ett av världens största bolag inom fintech tillika en stor aktör på kryptomarknaden. Skaparen bakom MetaVerse samt kryptovalutan Diem (tidigare Libra) som är tänkt ska bli en centraliserad kryptovaluta knuten till USD.

PayPal

Ett av världens ledande bolag inom digitala betallösningar. Erbjuder sedan en tid tillbaka även stöd för transaktioner och betalningar i krypto.

Visa

Välkänt, väletablerat och stabilt bolag inriktat på kortbetalningar. Gick under 2020 in i ett samarbete med en av världens största kryptoplattformar, Coinbase, och ger på så vis också exponering mot kryptomarknaden.

Squarespace Inc

Techbolag som erbjuder digitala och mobila betallösningar för företag, såväl som för P2P. Stor förespråkare för krypto med betallösning för krypto i mobilapp, egen kryptovaluta (Square Crypto) samt stora investeringar i krypto.

NVIDIA

NVIDIA tillverkar grafikkort och processorer och är världsledande i sin bransch. Företagets tekniska lösningar är bland annat väldigt behjälpliga vid crypto mining, där processerorna gör det möjligt att skapa fler block på kortare tid. NVIDIA är också en viktig nyckelspelare i skapandet av MetaVerse.

AMD

AMD heter egentligen Advanced Micro Devices, men förkortas ofta AMD. Är största konkurrent till NVIDIA, med ett liknande utbud av halvledare och grafikkort för bland annat kryptomining.

Marathon Digital Holdings

Miningföretag som bland annat skapar, eller minar fram, Bitcoinkedjor. Marathon Digital Holdings var det första kryptoföretaget att börsnoteras. Idag står MDH för nästan 7% av all mining av Bitcoin.

Mastercard

Mastercard är en av de två globala kortjättarna (där Visa är den andra) och ett välkänt namn inom det traditionella finansiella systemet. Likt Visa har även Mastercard börjat integrera kryptovalutor i sin verksamhet – bland annat med betalkort för krypto i samarbete med kryptoplattformar.

Overstock.com

Overstock är mest kända för sin e-handel, men vid sidan av det driver de också tZERO genom dotterbolaget Medici Ventures. tZERO är en handelsplattform för krypto, där en egen token med samma namn finns. I den vanliga e-handeln Overstock.com –  i vilken man kan köpa märkeskläder till nedsatta priser – kan kunder också betala med krypto. Overstock.com ger med dessa olika ben en exponering mot kryptomarknaden på flera olika sätt.

Salesforce

Salesforce är en av världens ledande utvecklare av CRM-system för företag. Inte något som egentligen har med krypto i sig att göra, men bolaget är öppet intresserade av krypto och har på senare år börjat utveckla sin teknologi för att kunna ge stöd för ännu mer moderna lösningar – till exempel blockkedjeteknik.

Shopify

Shopify tillhandahåller teknik för e-handelsplattformar. Sedan en tid tillbaka har användare, det vill säga företag med e-handelsbutiker, möjlighet att ta betalt av sina kunder i krypto. Vidare har också Shopify ett nära samarbete med Meta Platforms Inc, vilka ju också är en av de stora förespråkarna för mer kryptoadaption.

CME Group

CME Group är inriktade på online trading och är också världens största aktör inom derivathandel. Kryptoinriktningen har funnits länge och bland alla de tradingplattformar som idag erbjuder instrument för trading med krypto, var CME Group en av de första. Bland annat var de först ut med att lansera handel med Bitcoin futures – det vill säga terminer.

Silvergate Capital Corp

Sist men inte minst har vi också Silvergate Capital Corp – en bank inriktad särskilt på digitala valutor. Många av de trading- och investeringsplattformar som finns för krypto är kunder hos Silvergate Capital Corp, och använder deras plattform för sömlösa transaktioner.

Varför köpa aktier inom kryptovalutor?

Aktier inom kryptovalutor ger dig, direkt eller indirekt, exponering mot en expansiv finansiell marknad. En marknad och ett finansiellt system som många spår kommer att bli lika självklart i framtiden, som det konventionella centraliserade system vi främst använder idag.

Är du intresserad av krypto men tvekar inför den risk det innebär att äga faktiska kryptotillgångar, kan aktier vara ett bra alternativ. Givet exponeringen mot kryptomarknaden är det dock viktigt att understryka att även aktier är förenade med risk. Går kryptomarknaden dåligt, påverkar det givetvis de företag som på ett eller annat vis har ekonomiska intressen i den.

Rent investeringsmässigt har kryptoaktier absolut potential att ge riktigt bra avkastning. Många aktier på marknaden har ökat enormt i värde de senaste åren, och trots att en del djupa dalar också förekommit med riktigt svidande förluster, är förväntningarna på utvecklingen framgent generellt ändå höga.

Hur hittar jag de bästa kryptoaktierna?

De bästa kryptoaktierna hittar du genom att, precis som med andra typer av aktier, aktivt bevaka marknaden, analysera bolag samt försöka vara lyhörd för trender och marknadens förväntningar. Med det sagt är det inte enkelt. Inte med några aktier, men kanske särskilt klurigt med ett så pass volatilt tillgångsslag som krypto.

Behöver du inspiration kan du till exempel kolla topplistor över de bäst presterande aktierna inom teknologi (hos många mäklare går det ännu inte att filtrera på kryptoaktier specifikt). Du kan också inspireras av hur andra handlar genom att se vilka aktier inom kryptovalutor som är mest populära – det vill säga som har flest ägare hos exempelvis Avanza.

Fördelar med kryptoaktier

  • Ger exponering mot en snabbväxande framtidsmarknad.
  • Går att få direkt eller indirekt exponering.
  • Enklare än att köpa faktiska kryptovalutor.
  • Bra alternativ till spekulering i prisutvecklingen för en viss kryptovaluta.
  • Går att köpa hos din vanliga svenska onlinemäklare – som Avanza eller Nordnet.

Nackdelar med kryptoaktier

  • Riskfylld marknad – kryptovalutor är extremt volatila tillgångar.
  • Mycket osäkerhet på marknaden – reglering saknas.
  • Många unga förhoppningsbolag – risk att gå på en nit.
  • Svårt att hitta längre historik att analysera eftersom många bolag är nya.

Sammanfattning

Summa summarum kan kryptoaktier sägas vara ett intressant alternativ för dig som vill satsa kapital i krypto, men som inte vill spekulera direkt i prisutvecklingen på en tillgång genom att själv äga den. Med aktier verksamma inom krypto på ett eller flera sätt kan du få mer eller mindre exponering mot digitala valutor. Aktier är generellt lite mindre volatila än kryptovalutor i sig – men viktigt att komma ihåg är att en nedgång i krypto även ger en nedgång i kryptoaktier.

Precis som med alla finansiella investeringar gäller det alltså att handla riskmedvetet och att fatta välgrundade beslut baserade på egna analyser.

I övrigt växer utbudet av kryptoaktier så det knakar, likväl som kryptomarknaden i sig. Som investerare kan du exempelvis välja bland aktier i bolag som utvecklar teknik för kryptomining, betallösningar för krypto eller som tjänar pengar på att erbjuda trading med kryptovalutor. Valmöjligheterna är både många och spännande.

Vill du lära mer om kryptoaktier och hur du hittar de bästa kryptoaktierna, finns mycket bra att läsa hos Samuelssons Rapport.

Lycka till med dina kryptoinvesteringar!