Bästa norska aktierna 2024 (Bra aktier från Norge)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Norska börsen präglas framförallt av framstående bolag inom råvaruindustrin – dels olja, men även aluminium och en del mjuka råvaror. Här listas de bästa norska aktierna just nu samt en del värdefulla tips om vad som är bra att tänka på när du investerar i norska aktier. 

Att komplettera aktieportföljen med bra aktier från Norge är ett mycket bra alternativ om du önskar diversifiera med tillgångar utanför den svenska marknaden, men samtidigt hålla dig nära hemmaplan. Här finns dessutom många riktigt välmående och starka bolag att välja bland – inte minst inom råoljeindustrin, men även laxindustrin som är unik för Oslobörsen samt andra råvarumarknader som gödsel och aluminium.

Behöver du inspiration till dina investeringar har Bästa aktierna nedan satt samman en lista över de 10 bästa norska aktierna just nu, sett till den avkastning de genererat under de senaste fem åren. För att läsa mer om respektive aktie klickar du bara på länkarna i tabellen, vilka tar dig till Avanzas analyssidor.

Observera att listan inte är avsedd som tips och råd om investeringar, utan endast är tänkt att ge inspiration. Vid finansiella investeringar är det viktigt att du fattar egna medvetna beslut om vilka tillgångar du ska handla, samt gör en riskbedömning utifrån dina förutsättningar. 

Bästa norska aktierna – topp 10

Aktie Bransch Avkastn i % 5 år
Vow Miljö & avfall 1402,67
ArcticZymes Technologies Bioteknik 1186,15
Carasent Kommunikation & IT 663,72
Panoro Energy Olja & gas 640,21
Siem Offshore Olja & gas 602,13
Wilson Rederi 572,82
NEL Energi 517,32
Bonheur Olja & gas 376,07
Polaris Media Media 362,42
Tomra Systems Returhantering 337,69

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Handel med aktier och fonder innebär alltid en risk för att förlora pengar. 

Listan senast uppdaterad 220817 med data från Avanza

Mest populära norska aktierna just nu

Vid sidan av att titta på de bästa norska aktierna utifrån hur de presterat historiskt, kan det för handelsinspiration också vara intressant att se hur andra investerare tänker. Vilka norska aktier som är mest populära bland andra sparare.

Nedan har vi sammanställt en lista över de tio norska aktier som har flest ägare hos Avanza. Trots ett par tuffa år och en ordentligt negativ värdeutveckling i aktien, ligger som synes Norwegian Air Shuttle fortfarande överlägset i topp, med närmare 70 000 ägare hos Avanza i detta nu. Hos Nordnet har aktien för närvarande drygt 87 000 ägare.

Aktie Bransch
Ägare på Avanza
Norwegian Air Shuttle Flyg 68 780
Zaptech Fordonsindustrin 36 087
Aker BP Industri 17 569
NEL Energi 12 318
Tomra Systems Rerturhantering 8 349
2020 Bulkers Sjöfart 8 203
Orkla Livsmedel 5 507
Pexip Holding Teknik 5 425
Hynion Energi 4 608
Equinor Energi 4 156

Källa: Avanza. Listan senast uppdaterad 220817.

Bra att tänka på vid köp av norska aktier

Oslobörsen är precis som Stockholmsbörsen känd för att innehålla många starka bolag av hög kvalitet. Till skillnad från övriga nordiska börser tillhör den dock inte Nasdaq Nordic, utan seglar istället under Euronexts flagg.

Som inledningsvis nämndes präglas den norska aktiemarknaden framförallt av olika typer av råvaruindustrier. Som Nordens enda marknad med råoljeindustri särskiljer den sig från den svenska, danska, finska och isländska börsen – och vad gäller laxindustrin är den till och med unik i världen. Här finns alltså många spännande exponeringsmöjligheter för investerare.

Oslobörsens prägel gör att den till övervägande del är känslig för det geopolitiska klimatet i världen. Den globala oljemarknaden påverkar, liksom hur läget ser ut för global handel överlag. Turbulens på oljemarknaden kan ha negativ inverkan på norska oljebolag, och export- och importproblem kan påverka bolag inom laxindustrin och livsmedelsindustrin generellt. Liksom börser generellt mår förstås Oslobörsen som bäst när det geopolitiska läget är stabilt och välmående.

Sammanfattningsvis är följande sådant som är bra att tänka på om du funderar på att investera i bra aktier från Norge:

  • Oslobörsen är en industritung marknad. Se över eventuella redan befintliga innehav i industrisektorn och balansera dina köp för att få en så god diversifiering som möjligt.
  • Norska oljebolag påverkas av läget på den globala oljemarknaden.
  • Aktier som handlas i NOK medför en valutarisk.
  • Norge har 25% källskatt på utdelningar från aktier. Tack vare dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Norge behöver du dock endast betala 15% och kan alltså kräva tillbaka 10%. Återbetalningen måste du dock ansöka om själv hos norska Skatteverket – det sker inte automatiskt.

Tips! Mer läsning om bästa norska aktierna inom olika kategorier hittar du på Samuelssons Rapport.