Bästa finska aktierna (Bra aktier från Finland)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Finland är världsledande inom hållbart och ekologiskt skogsbruk samt framstående inom telekom och modern teknologi. Men vilka bolag ska man satsa på och vad är bra att känna till om investeringar på Helsingforsbörsen? Nedan listar vi de bästa finska aktierna just nu samt ett par värdefulla tips på vägen när du vill investera på finska börsen. 

Finska aktier bidrar med geografisk diversifiering till din aktieportfölj och ger exponering mot ett av världens mest framträdande länder inom ekologiskt skogsbruk och ny teknologi. I likhet med Sverige och övriga nordiska länder är Finland dessutom en stabil marknad utan några större geopolitiska betänkligheter att ta hänsyn till. Detta trots den absoluta närheten till grannlandet Ryssland.

Vill du utöka din portfölj med finska aktier har såväl Avanza som Nordnet mycket bra utbud att välja bland. Bra finska aktier finns också att handla genom placeringstjänsterna hos storbankerna, men generellt är både utbud och villkor bättre hos Avanza och Nordnet.

Nedan har Bästa aktierna satt samman en tabell över de bästa finska aktierna just nu, sett utifrån procentuell avkastning de senaste 5 åren. För en inblick i hur andra investerare handlar listar vi längre ned även de finska aktier som är mest populära hos nätmäklaren Avanza – det vill säga de aktier som har flest ägare.

10 bästa finska aktierna just nu

Aktie Bransch Utv i % 5 år
Componenta Oyj Industriproduktion 1660,26
Incap Oyj Industri 1119,3
Trainers House Oyj Utbildning 896,67
Qt Group Oyj IT 747,65
Tecnotree Oyj IT 685,62
Marimekko Oyj Textil & konfektion 474,49
Talenom Oyj Redovisning 470,53
Boreo Oyj Elektronik 354,55
Neste Oyj Energi & drivmedel 325,97
Revenio Group Oyj Medicinteknik 297,47

Källa: Avanza. Listan senast uppdaterad 220822. Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investeringar i aktier och fonder innebär alltid en risk. 

Bland de finska aktier som presterat bäst över de senaste fem åren finns en blandad kompott av industribolag, IT-bolag, tillverkningsbolag med olika inriktningar och utbildningsföretag. Observera att ovanstående lista inte är avsedd som tips eller råd om investeringar, utan endast är tänkt att bringa inspiration.

Vill du läsa mer om respektive aktie klickar du bara på länkarna i tabellen. De tar dig direkt till Avanzas analyssidor där bolagsinformation, nyckeltal och historisk utveckling finns att se.

Tips! Se även vår artikel om bästa norska aktierna.

Mest populära finska aktierna

Högst avkastning är en hjälpsam faktor att titta på när du letar inspiration till aktiehandel, men även antal ägare är intressant. Många ägare behöver inte nödvändigtvis betyda att en aktie är köpvärd eller kompatibel med din portfölj och din investeringsstrategi, men ger likväl en bild av hur andra handlar och vilka bolag marknaden generellt har störst förtroende för.

Följande är de 10 finska aktier som i skrivande stund har flest ägare hos Avanza:

Aktie Bransch Antal ägare
Fortum Oyj Energi 11 519
Sampo Oyj A Försäkringar 9 639
Neste Oyj Energi & drivmedel 2 833
Nokia Oyj Telekom 2 447
Finnair Oyj Flygtransport 2 196
Nordea Bank Abp Finans 1 912
Musti Group Oyj Husdjur 1 667
Tokmanni Group Oyj Detaljhandel 1 647
UPM-Kymmene Oyj Skogsindustri 1 564
KONE Oyj Hiss & automatik 1 524

Senast uppdaterad 220822 med data från Avanza. Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive aktie.

Bra att veta om finska aktier

Finska börsen är i likhet med övriga nordiska aktiemarknader en stabil börs med högt anseende och många framgångsrika, stabila bolag. Landet har en lång historia av skogsbruk och idag är man världsledande på att såväl bruka som förädla skog på ett hållbart och ekologiskt sätt. Här finns knappt några kalhyggen utan istället satsar man på att hålla skogen levande för såväl bättre avkastning år efter år, som mer effektiv koldioxidupptagning.

Vidare är Finland precis som Sverige också framstående inom andra tunga industrier samt teknologi, läkemedel och detaljhandel. Näringslivet präglas också av en lång och stabil utdelningstradition.

Förutom valutarisken som följer om du investerar i finska aktier som handlas i euro, finns egentligen inget speciellt att tänka på om du köper aktier på Helsingforsbörsen. Precis som alltid är det viktigt att se till helheten i din portfölj för att få en så bra diversifiering som möjligt. Dels geografiskt, dels vad gäller bransch.

Vill du veta mer om hur du hittar de bästa finska aktierna och vad som gäller för finsk aktiehandel generellt, finner du bra artiklar på Samuelssons Rapport. 

Bästa aktierna önskar dig lycka till med dina investeringar!