Bästa amerikanska aktierna (Bra aktier från USA)

Last Updated on April 12, 2024 by admin

USA är världens största finansiella marknad och hem för många riktigt framgångsrika bolag. Här hittar du topplistor över de bästa amerikanska aktierna just nu, de mest populära amerikanska aktierna samt tips och råd om vad som är bra att tänka på när du handlar aktier från USA.

Amerikanska aktier bidrar med värdefull geografisk diversifiering såväl som exponering mot världens främsta finansiella marknad, på vilken många av världens största och mest framgångsrika företag finns listade. Det enorma utbudet är dels en stor fördel med de många valmöjligheter som följer – men kan också göra det svårare att veta vad man ska handla. Inte minst om man inte handlat med amerikanska aktier förut, eller kanske är nybörjare på börsen helt och hållet.

För att bidra med lite inspiration listar Bästa aktierna nedan de 10 bästa amerikanska aktierna på marknaden just nu, baserat på hur de har presterat över de senaste 5 åren. I vanlig ordning är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning, men det kan likväl ge oss en uppfattning om hur bolaget drivs och var det är på väg. Observera att listorna nedan inte är menade som investeringsråd, utan endast avsedda för information och inspiration.

Topp 10 bästa amerikanska aktierna just nu

Aktie Bransch Utv i % 5 år
Enphase Energy Inc Solenergi 31079,79
Tesla Inc Fordonstillverkning 3741,77
Chord Energy Corp Olja & gas 1926,8
Argenx SE Bioteknik 1763,62
Arrowhead Pharmaceuticals Bioteknik 1556,98
Mirati Therapeutics Inc Bioteknik 1410,19
Axsome Therapeutics Läkemedel 1274,27
Atlanticus Holdings Finans 1271,19
Plug Power Inc Industritillverkning 1180
Veru Inc Läkemedel & kosttillskott 1177,46

Källa: Avanza. Listan uppdaterad senast 220825. 

Den amerikanska marknaden innehåller världsledande bolag inom flera olika branscher. Ny teknologi, läkemedel, råvaruindustrier, finans och media är några av de sektorer de amerikanska bolag är bland de bästa på såväl hemmamarknaden, som på den globala scenen.

Som synes är det framförallt aktier i bolag inom bioteknik och läkemedelsutveckling samt energi som går särskilt starkt på USA-börsen just nu. Teknikbjässar som Apple, Alphabet och Microsoft har fått lämna plats i toppen för bolag som mer kan klassas som så kallade icke cykliska aktier, och som inte är lika känsliga för konjunkturläget i USA och världen generellt. En pandemi som skapade ett akut behov av nya vacciner samt skenande oljepriser ligger förstås också bakom varför aktier inom just dessa segment utmärkt sig under de senaste åren.

Vill du läsa mer om varje aktie klickar du på bara på länkarna i tabellen. De tar dig direkt till Avanzas analyssidor där du kan se både bolagsinformation, historisk utveckling och viktiga nyckeltal.

Lästips! Bästa norska aktierna.

Vilka är de mest populära amerikanska aktierna?

Trots att ett investeringsbeslut alltid ska fattas på egna grunder kan det i sökandet efter lämpliga tillgångar ändå vara intressant att se hur andra handlar. Att låta sig inspireras av vilka aktier som har störst förtroende hos marknaden.

Hos nätmäklaren Avanza, vilka har drygt 6000 amerikanska aktier i sitt utbud, är följande tio aktier de med flest antal ägare just nu:

Aktie Bransch Antal ägare
Tesla Inc Fordonstillverkning 67 517
Apple Inc Teknologi 53 945
Microsoft Corp Teknologi 42 032
NIO Inc Fordronstillverkning 37 680
AMC Entertainment Holdings Inc Media & nöjen 27 499
AMC Preferred Equity Unit Media & nöjen 26 209
NVIDIA Corp Datorteknik 23 841
GameStop Corp Spel & underhållning 19 467
Meta Platforms Inc Sociala nätverk 19 406
Amazon E-handel 17 384

Listan senast uppdaterad 220825 med data från Avanza. Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive aktie på Avanza.se.

Bra att tänka på när du köper amerikanska aktier

Bra amerikanska aktier kan med fördel adderas till din portfölj om du vill bredda din geografiska exponering och få såväl bättre riskspridning som bättre avkastningsmöjligheter. Den amerikanska marknaden utgör drygt 60% av den totala världsmarknaden, vilket gör den mångfaldigt större än den svenska – och med möjligheter därefter.

För att öka dina chanser att lyckas på USA-börsen kommer här ett par värdefulla tips på vägen:

  • Diversifiering: Amerikanska aktier ger dig en naturlig geografisk diversifiering, men viktigt är också att titta på hur du diversifierar dig inom olika marknader. Vill du till exempel investera i amerikanska teknik- eller läkemedelsbolag – se över dina svenska (och övriga) innehav så att du inte blir allt för tung åt någon specifik marknad.
  • Utdelning: På USA-börsen finns massor av bra utdelningsaktier, och till skillnad från i Sverige är det på andra sidan Atlanten kutym med mer frekventa utdelningar. Vanligast är var tredje eller faktiskt varje månad. Med bra amerikanska utdelninsgaktier kan du öka inflödet av kapital i din portfölj och återinvestera mera.
  • Valutarisk: Amerikanska aktier handlas i USD, vilket medför en valutarisk. Detta är viktigt att känna till och ta höjd för eftersom svängningar i valutakursen mellan USD och SEK kan påverka värdet på dina aktier den dag du vill sälja.

Vi hoppas att ovanstående introduktion till USA-börsen kan hjälpa dig en bit på vägen om du vill handla amerikanska aktier. Vill du dyka djupare ned i ämnet hittar du även mängder av bra artiklar på Samuelssons Rapport.