Bästa europeiska aktierna – bra aktier från Europa 2024

Last Updated on April 12, 2024 by admin

Genom att komplettera dina svenska börsinnehav med bra aktier från Europa får du såväl bredare exponering som bättre diversifiering. Men hur hittar man de bästa europeiska aktierna, och hur ska man egentligen allokera sin portfölj? Bästa aktierna ger dig några värdefulla tips på vägen. 

Trots att den svenska aktiemarknaden är fylld av både stabila jättebolag och spännande nykomlingar, är den nästan försvinnande liten jämfört med andra börser – och den globala marknaden i stort. För att få en bredare exponering på dina innehav, och därmed större chans till bra avkastning samt bättre riskspridning, är det därför fördelaktigt att komplettera portföljen med utländska innehav också. USA är förstås en jättemarknad, men även närmare finns flera jättebörser med gott om intressanta bolag. Både i Norden, och i Europa överlag.

Varför handla europeiska aktier?

Som ovan nämndes ger europeiska aktier en ökad geografisk exponering i portföljen, vilket i sin tur ger en bättre riskspridning. Går det dåligt för den svenska marknaden blir du väldigt sårbar om du enbart har svenska aktier.

Utöver geografisk exponering bidrar europeiska aktier även med exponering mot branscher och marknader där inga svenska bolag finns, eller där de svenska alternativen är mindre framgångsrika/mindre etablerade. I Norge finns till exempel oljebolag och den unika laxindustrin, och i Tyskland, Frankrike, Belgien och andra sydligare europeiska länder finns allt från industrier till konsumtionsföretag att investera i.

Hur hittar man de bästa europeiska aktierna?

Vilka som är de bästa europeiska aktierna varierar över tid i takt med att marknaden förändras och bolag blir mer  framgångsrika. För att hitta bra europeiska aktier behöver du bevaka marknaden, jämföra och analysera olika bolag och hålla dig hyfsat ajour med det geopolitiska läget som kan påverka. Är du nybörjare på handel med andra aktier än svenska, eller kanske på aktier överhuvudtaget, kan det vara hjälpsamt att titta på vilka europeiska aktier som är mest populära bland andra investerare. Det är också bra att studera historik för att se hur en viss aktie utvecklats de senaste 1,3, 5 och kanske 10 åren.

Viktigt att komma ihåg är emellertid att varken många ägare eller bra historisk avkastning är någon garanti för att även framtida avkastning kommer att bli bra. Det ger dig en uppfattning om bolaget och vilket förtroende aktien har på marknaden, men till syvende och sist bör du alltid basera dina investeringar på egna beslut.

Lista: 10 bra europeiska aktier hos Avanza

För att ge dig en bild av hur den europeiska börsen ser ut just nu, och kanske lite handelsinpiration, har vi nedan samlat de 10 europeiska aktier som utvecklats bäst de senaste fem åren. Listan är skapad med data från Avanza. Vill du läsa mer om respektive aktie klickar du bara länkarna i tabellen.

Aktie Land Utv 5 år
Chemometec Danmark 1862,3
Componenta Oyj Finland 1744,19
Fortnox Sverige 940,92
ArcticZymes Technologies Norge 874,03
Trainer’s House Oyj Finland 821,14
Incap Oyj Finland 806,47
Evolution Sverige 732,46
Hexatronic Group Sverige 685,66
Panoro Energy Norge 649,05
Wilson Norge 577,89

Källa: Avanza. Senast uppdaterad 221010.

Svenska vs europeiska aktier – hur ska man fördela innehavet?

Beroende på vilken riskaptit du har och hur bekväm du känner dig med investeringar i andra länder, kan du allokera din portfölj på olika sätt. Vill du hålla dig mest på hemmaplan med svenska bolag du förmodligen har bättre kännedom om, kan du ha en stabil bas av svenska aktie och bara krydda med ett par stycken från andra nordiska eller övriga europeiska börser.

Vill du ha en bredare exponering mot Europa kan du öka på den utländska kvoten i din portfölj, och kanske hålla den svenska något mindre. Här finns egentligen inga rätt eller fel – huvudsaken är att du har en fördelning som fungerar för dig och som du känner att du kan följa och ha kontroll över.

Tips på vägen – så investerar du i europeiska aktier

  • Skapa konto (om du inte redan har ett) hos Avanza eller Nordnet. Bägge har mycket bra utbud av europeiska aktier och dessutom låga avgifter.
  • Köper du utdelningskaktier kan en kapitalförsäkring vara bättre än ett ISK. Detta eftersom det är lättare att få tillbaka källskatten för utländska utdelningar genom en KF.
  • Var medveten om valutarisken – när du köper aktier i andra valutor kan värdet på dem öka eller minska beroende på valutakursen mot SEK den dag du säljer.
  • Börja smått med några nordiska aktier i bolag du känner till, för att sedan kanske vidga vyerna mot andra europeiska börser.
  • Kika efter utdelningsaktier. I många andra länder är det vanligt med utdelning varje kvartal eller till och med varje månad, till skillnad från i Sverige där de flesta bara ger utdelning en gång per år.